Monday, 23 January 2012

Kek Sarang Semut@Gula Hangus



ni la rupanya..dah tinggal separuh baru amek gambar hehe ^__^

Kek Sarang Semut@Gula Hangus

 Bahan A        
        
Buat terlebih dahulu gula hangus-        
        
2 cawan gula pasir (kalau tak suka manis boleh letak 1 1/2 cawan)        
2 cawan air mendidih        
3 sudu besar mentega        
        
cara:        
        
-masukkan gula dlm kuali atau periuk        
buka api sederhana kecil...        
sentiasa kacau2 gula sampai larut        
sampai warna jadi keemasan (seperti madu)        
-pastikan di kacau selalu untuk mengelakkan gula tersebut menjadi hitam(pahit)        
-masukkan air panas dlm gula td pelahan-lahan        
pastu gula td akan jd cam berketul2 skit bila masuk air...        
kacau lagi sehingga gula tu cair balik.        
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...        
tutup api dan sejukkan        
        
Bahan B:        
        
7 biji telur saiz A        
2 cawan tepung gandum        
3/4  tin susu pekat manis        
2 sudu teh soda bikarbonat        
1 sudu teh baking powder         
1 sudu teh esen vanila        
        
cara:        
        
Pukul telur sampai betul2 kembang (berbuih-buih)        
(Boleh guna kaedah blend atau guna mixer pun boleh)        
pastu masukkan susu pekat        
Kacau lagi sampai sebati        
masukkan esen vanila        
pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder        
masukkan sikit2 dlm adunan..teruskan mengacau        
akhir sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td…kacau lagi        
Griskan loyang dgn mengguna sedikit mentega atau menggunakan kertas kuih.        
Panaskan oven selama 10 minit terlebih dahulu,sementara bancuhan didalam loyang td di biarkan ketepi dahulu(peram 10 minit)        
Bakar selama 1 jam 15 minit guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius        
Setelah siap, sejukkan terlebih dahulu..bila dah sejuk boleh lah di hidangankan.          

No comments:

Post a Comment