(pastikan sepit ketam di ketuk sikit(bg retak) dulu yer supaya air rebusan ketam masuk ke dalam.)
Ketam Masak Sos Tiram Bahan-bahan:
5 ekor ketam nipah@ketam paya(yg telah dibersihkan)
5 atau 6 helai daun bawang (potong 1 inci)
2 inci halia (dihiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji bawang kuning(saiz sederhana) (dihiris besar)
2 sudu sis tiram
beberapa biji lada hitam yg d tumbuk kasar
1 serai yg di titik
1 biji telur
1 cawan air
1 sudu tepung jagung(di bancuh dgn 3 sudu besar air)
garam dan serbuk perasa
Cara-cara:
1. Tumiskan bahan yg telah dihiris kecuali bawang besar sehingga naik bau.Masukkan serai.kacau lagi.
2.Masukkan ketam yg telah dibersihkan td.kacau sebati.
3.Masukkan lada hitam yg telah ditumbuk kasar,masukkan sos tiram kemudian kacau lagi.
4. Pecahkan telur sebiji dan biarkan telur tu sekejap baru lah gaul semua supaya telur tersebut kena pada ketam,masukkan hirisan besar bawang kuning dan gaul lagi.masukkan 1 cawan air, tunggu hingga mendidih.
5 Masukkan garam dan serbuk perasa kemudian kacau. masukkan bancuhan tepung jagung td kacau sehingga kuah tersebut pekat sendiri.Gaulkan sedikit daun bawang ke dalam masakan td.
6. Setelah siap..boleh hiasakan dgn lebihan daun bawang td di atas ketamyg dah masak td.
Hidangkan dgn nasi yg masih panas...Sedap sehingga menjilat jariii...!!!!
No comments:
Post a Comment